Basilikakyckling med citron och fänkål

  • AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

4 personer

Huvudrätt

Tid: ca 40–50 minuter

Detta skulle lika gärna kunna vara Jamie Oliver. Så rent, så enkelt, så smakrikt, så… genialiskt…

1 hel stor kyckling (ca 1,5 kg), styckad i portionsbitar eller 4 stora bröstbitar (à 200 g) av god kyckling

1 citron

1 stor knippa basilika, gärna av en grövre typ med mycket smak

2 vitlöksklyftor

olivolja (till form och stekning)

1 tsk salt

1 tsk nymalen svartpeppar

3–4 medelstora fänkål

Till servering:

färsk bladspenat, minimozzarella och cocktailtomater

Sätt ugnen på 200°. Tvätta och riv det yttersta gula på citronen. Hacka basilikan och vitlöken. Blanda detta med citronraspet och en rejäl skvätt olivolja, så det blir en röra. Smaksätt röran med 1 tsk salt och 1 tsk peppar.

Lyft på skinnet på kycklingen och peta in så mycket du kan av röran. Gnugga in resten i och runt kycklingbitarna.

Smörj en ugnsfast form med olja. Skär fänkålen i klyftor och bottna formen med dem. Lägg kycklingen ovanpå fänkålen och fördela det sista av kryddröran över.

Droppa generöst med olivolja över alltsammans. Ugnsstek i ca 20 minuter, beroende på hur stora dina kycklingbitar är. Kontrollera att köttet är genomstekt.

Servera gärna med en sallad på minimozza-rella, cocktailtomater och färsk bladspenat. Salta och peppra och droppa olivolja över.