Bakad cheesecake med citron och jordgubbar
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här bakade cheesecaken blir riktigt krämig – toppa med generöst med jordgubbar och sommaren är serverad!
Bakad cheesecake med citron och jordgubbar
Den här gräddiga cheesecaken är en riktig favorit, toppa den med årets första jordgubbar.
6 portioner
Du behöver:
Kexbotten:
125 g digestivekex
½ dl mandel
1/3 dl brun farin
75 g smör
¼ tsk salt
Färskostskräm med citron:
½ vaniljstång
250 g naturell färskost
2 dl crème fraiche
1 rågad dl strösocker
2 ägg
1 ½ ekologisk citron
Till servering:
200 g jordgubbar
Ev citronmeliss
Gör så här:
- Kör kex, mandel och brun farin till fina smulor i en blender eller matberedare. Smält smöret och rör ner det och saltet i smulorna så att det får en jämn och fast konsistens. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 18–20 cm i diameter, och tryck ut kexblandningen till en jämn botten. Låt vila kallt i 30 minuter.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, färskost, crème fraiche, socker och ägg i en bunke med elvisp. Sätt ugnen på 175°. Riv zesten av citronerna, pressa ur saften och rör nere bägge i färskostskrämen. Häll krämen över kexbottnen. Grädda kakan i cirka 50 minuter. Fyllningen sätter sig när kakan kallnar, så den kan gärna vara lite mjuk. Låt kakan svalna på galler och kyl sedan i minst 2 timmar.
- Ta försiktigt kakan ur springformen och lägg upp den på ett fat. Skölj och snoppa jordgubbarna och dela dem på mitten. Garnera kakan med jordgubbar och ev citronmeliss.
Foto: Stine Christiansen
