Äppelpaj med nötkräm
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Gör äppelpajen extra ljuvlig med nötkräm och grovhackade hasselnötter, gärna med en generös klick vaniljglass på toppen.
Äppelpaj med nötkräm
Pajen är god både ljummen och kall – gärna med en klick grädde eller vaniljglass.
6 portioner
Tid: 40 minuter + tid för jäsning och gräddning
Du behöver:
75 g smör, rumsvarmt
50 g (¾ dl) florsocker
1 krm salt
1 äggula
25 g (½ dl) mandelmjöl
125 g (2 dl) vetemjöl
Nötkräm:
50 g hasselnötter
70 g smör, rumsvarmt
70 g (¾ dl) strösocker
1 ägg
25 g (½ dl) mandelmjöl
½ tsk mald kanel
1 krm salt
Äppeltopping:
2 röda äpplen
25 g grovhackade hasselnötter
Gör så här:
- Rör ihop smör, florsocker och salt med en gaffel i en bunke. Tillsätt äggulan och blanda i mandelmjöl och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in den och låt vila i kylen i minst 1 timme.
- Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Klä en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med degen och skär bort överflödig deg runtom. Nagga bottnen och låt den ståi frysen i 30 minuter.
- Nötkräm: Sätt ugnen på 200°. Lägg hasselnötterna i en ugnsform och rosta dem gyllene i 8–10 minuter. Gnugga bort skalen med en handduk. Låt svalna och mixa till ett fint mjöl.
- Vispa smör, socker och ägg krämigt med elvisp. Vänd ner det mixade nötmjölet, mandelmjöl, kanel och salt. Bred ut nötkrämen i det kalla pajskalet.
- Äppeltopping: Sänk värmen till 175°. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg skivorna i ett fint mönster över krämen. Strö över hackade nötter. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter, tills gyllene och genomgräddad. Låt svalna på galler.
Foto: Betina Hastoft

