Äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm
- AvRedaktionen ELLE
Sväng ihop en lätt och snabb äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm. En efterrätt passande för alla tillfällen!
Äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm
Supersnabb och god dessert.
4 portioner
Du behöver:
4 syrliga äpplen
½ vaniljstång
30 g ( dl) strösocker
½ dl vatten
2 msk färskpressad citronsaft
8 småkakor, exempelvis drömmar eller kolakakor
Vaniljkräm:
½ vaniljstång
1 msk florsocker
2 ½ dl vispgrädde
Garnering:
25 g hasselnötter
Gör så här:
- Skala äpplena, ta bort kärnhusen och skär äpplena i tärningar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp äpplen, vaniljfrön, den tomma vaniljstången, socker, vatten och citronsaft i en kastrull.
- Låt sjuda i 5–10 minuter tills äpplena är lättkokta. Kompotten ska vara som gröt, men ändå med synliga äppelbitar i. Låt svalna och kasta den tomma vaniljstången.
- Vaniljkräm: Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och mosa dem tillsammans med florsocker. Mät upp grädde och vaniljsocker i en skål och vispa till mjukt skum med en elvisp.
- Varva äppelkompott, krossade kakor och vaniljkräm i fyra portionsglas. Garnera med grovhackade hasselnötter och servera omedelbart.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft