5 goda tillbehör till kräftskivan
1. Kräftspad till färdigkokta kräftor
Kräftskivan är en älskad sensommartradition där kräftor och goda tillbehör står i centrum. För att göra festen ännu mer minnesvärd är det viktigt att komplettera kräftorna med tillbehör som balanserar smakerna och bidrar till den härliga stämningen runt bordet. Vi samlat fem goda tillbehör som passar perfekt till kräftskivan – allt från fräscha sallader till smakrika röror. Med rätt tillbehör blir kräftfesten både godare och trevligare för alla runt bordet.
1. Kräftspad till färdigkokta kräftor
10 minuter
Gör en egen lag så blir kräftorna ännu godare!
Du behöver:
3 liter vatten
1 dl grovt salt
2 sockerbitar
ca 1 liter lätt sammanpressade dillkronor
1 gul lök (skalad och hel)
1 flaska öl eller porter
Gör så här:
Tina kräftorna till hälften. Koka upp vattnet. Tillsätt salt, socker, halva mängden dillkronor, lök och öl och låt koka i 15 minuter. Ta av från värmen och låt svalna. Sila lagen och kyl den ordentligt.
Lägg resterande dillkronor i bottnen på ett kärl som rymmer kräftorna. Lägg kräftorna ovanpå dillen och häll spadet över. Ställ i kyl och låt kräftorna tina helt i spadet
2. Sallad med rostade grönsaker
4 personer
Tid: 30 min + gräddningstid
Lika vacker som god!
Du behöver:
1 hel vitlök
4 rödlökar
2 röda paprikor
500 g muskatpumpa
salt och peppar
några kvistar timjan (repade)
3 msk olivolja
3 msk honung
200 g skärbönor
2 påsar blandsallad
1 dl svarta oliver
150 g marinerade kronärtskockor
1 dl salladsnötter (t ex pumpafrön, solrosfrö, pinjenötter)
Gör så här:
Skala vitlöken och dela den i mindre bitar. Skala rödlöken och skär den i klyftor. Kärna ur paprikan och skär den i bitar. Gör lika med pumpan fast ta bort skalet innan. Lägg grönsakerna i en långpanna med bakplåtspapper, krydda med salt, peppar, timjan och ringla över olivolja och honung. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 225° i ca 25–30 min. När 10 minuter återstår, lägg i skärbönorna. Rör om då och då. Blanda de rostade grönsakerna med blandad sallad, svarta oliver och de marinerade kronärtskockorna rör till sist i salladsnötterna. Dekorera gärna med en ätlig blomma, t ex krasse.
3. Kantarelltoast
4 personer
Tid: 15 minuter
Mix av svenskt och Medelhavet i denna toast som passar utmärkt till kräftor.
Du behöver:
2 msk pinjenötter
4 skivor surdegsbröd
300 g kantareller
1 msk smör
50 g parmesan
flingsalt
peppar
färsk timjan
Gör så här:
Rosta pinjenötterna och brödskivorna i ugn tills de får lite färg. Stek kantarellerna i smör. Lägg varje skiva på en tallrik och lägg på de stekta kantarellerna. Hyvla över parmesan. Krydda med flingsalt och peppar. Toppa med pinjenötter och färsk timjan.
4. Västerbottenspaté
6 personer
Tid: 20 min + gräddningstid
Västerbottensost sätter smak på denna paté.
Du behöver:
1/2 kg potatis
1 påse färsk babyspenat
150 g västerbottensost (riven)
2 ägg
2 dl crème fraiche
50 g pinjenötter (rostade)
Gör så här:
Skala potatis och skär i tunna skivor. Varva potatis med babyspenat och riven ost i portionsformar. Blanda ägg och crème fraiche. Häll äggblandningen över potatisen i formarna. Grädda i 200° i cirka 40 minuter. Strö över riven ost och pinjenötter i slutet av gräddningen.
5. Chorizo-röra
4 personer
Tid: 15 min
Röra med sting! Perfekt att doppa grissini i.
Du behöver:
150 g chorizo
2 dl lätt crème fraiche
dill
chilifrukt
Gör så här:
Skär chorizon i skivor och blanda med crème fraiche. Kör med en mixer till en röra. Lägg upp röran i en skål och dekorera med en dillkvist och en chilifrukt.
Av: Anncatrin Rosenqvist
Recept: Lena Kindberg
Foto: Ragnar Ómarsson