Rosévinerna som alltid funkar – 5 prisvärda favoriter
1. Kalasgod rosécrémant
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Frankrike, Bourgogne (7781), 159 kr
Utanför distriktet Champagne i Frankrike gör man mousserande vin med samma metod som i Champagne – men under benämningen crémant. Det här är bärigt och friskt med toner av mogna smultron, hallon och jordgubbar och frisk syra. Gott till krustader med löjrom och crème fraiche.
2. Läskande goding från Österrike
Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2023, Österrike, Kamptal (5600), 125 kr
Ekologiskt rosé gjort på österrikiska druvan zweigelt som levererar allt man önskar i glaset en solig dag: ett livligt vin med smak av friska röda bär, pigga örter och med en läskande och elegant finish. God till en fräsch sallad med örtig kyckling eller salt halloumi.
3. Fin flaska att ge bort
Villa Moncigale Coteaux d’Aix-en-Provence Rosé 2024, Frankrike, Provence (59756), 149 kr
Ett rosévin på festlig flaska som trots sin bleka färg har bra stuns i frukten! Härligt solmogen och sötbärig smak av smultron, hallon och jordgubbar och vattenmelon. Drick välkylt i solen, gärna till laxsnittar, eller packa ner som en fin gåbortspresent till vårens fester.
4. Vinnare bland experterna
Les Lauzeraies Tavel 2024, Frankrike, Tavel (2724), 149 kr
År efter år blir detta rosé framröstat till Årets bästa rosé av Sveriges samlade vinskribentkår. Och det är inte så konstigt. Med sin charmigt mörkrosa ton, solig fräschör och djupa toner av körsbär, saftiga hallon, granatäpple, citronzest och jordgubbar är det ett toppen-rosé i fast sortiment. Testa till en sallad med varmrökt lax.
5. Matvänligt & mörkt rosévin
Señorío de Sarría 2024, Spanien, Navarra (2156), 109 kr
Här får vi ett mörkrosa och matvänligt rosévin på druvan garnacha som bjuder på toner av körsbär, hallon, blodgrape, citronskal och örter. Servera till paella med kyckling eller skaldjur.
Foto: TT/Shutterstock