Dammsugare, brownieglass och kakbollar – 3 drömgoda recept
- AvLinn Grubbström
Har du några kakor, sockerkaksbitar eller browniesmulor som ligger och skräpar? Förvandla resterna till smakrika drömdesserter!
Rosa dammsugare
Hemgjorda dammsugare är oslagbart!
20 stycken
Tid: 1 timme plus 1 timme i kyl
Du behöver:
500 g färdig sockerkaka
100 g marsipan
3 msk krusbärssylt
1 tsk arrak, punsch eller arraksarom efter smak
100 g mörk choklad
Eventuellt mandelmjöl
300 g mandelmassa
½ krm röd hushållsfärg
100 g mörk choklad
Gör så här:
- Mixa kakan fint i en mixer. Riv marsipanen grovt och blanda den med kaksmulorna, sylten och arraken. Smält chokladen och blanda ner.
- Arbeta ihop massan tills den är fast och formbar. Om den smular sönder kan du tillsätta mer sylt. Om den är för lös, blanda i lite mandelmjöl.
- Dela massan i tre delar och forma dem till rullar. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 1 timme.
- Lägg mandelmassan i en matberedare med kniv och droppa i en droppe röd karamellfärg. Blanda noga och kontrollera att färgen är bra. Kavla ut mandelmassan 3–4 mm tjock på ett bakplåtspapper. (Då fastnar den inte på bakbordet).
- Rulla in de tre rullarna med kaksmet i varsitt lager marsipan. Skär marsipanen så att den precis täcker kakmassan. Lägg rullarna i kylen.
- Hacka chokladen och smält ²/³ av den i en skål över vattenbad. Tillsätt resten av chokladen när chokladen i skålen har smält. Rör om tills allt har smält.
- Skär de långa rullarna i mindre bitar, ca 5 cm, och doppa ändarna i chokladen. Förvara dem kallt.
Brownieglass
Finns det bara ett par browniebitar kvar? Gör en brownieglass!
6 dl
Tid: 30 minuter + tid i frysen
Du behöver:
150 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt
4 äggulor
½ dl mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
80 g brownie
Gör så här:
- Hacka och smält chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan så chokladen svalnar. Vispa grädden löst och vänd ner yoghurten i den. Vispa lätt samman äggulor, muscovado- och vaniljsocker.
- Blanda äggblandningen, den smälta chokladen och gräddyoghurten till en jämn smet. Häll den i en glassmaskin. Skär brownien i små bitar och rör ner. Kör glassmaskinen tills glassen är klar. Fyll en burk eller bunke med glassen och ställ i frysen tills glassen ska serveras.
- Servera gärna glassen i strutar dekorerade med choklad och strössel.
Kakbollar
Liten goding gjord på kakrester.
25 stycken
Tid: 30 minuter
Du behöver:
400 g chokladkakor
80 g blåbärssylt
2 msk kakao
1 tsk grädde
Ev 2 msk mandelmjöl
80 g socker
3 msk frystorkade hallon eller jordgubbar
Gör så här:
- Smula kakorna i en mixer eller matberedare.
- Tillsätt sylt, kakao och grädde, och rör ihop allt till en jämn, lite kladdig massa. Tillsätt lite mandelmjöl om massan är för kladdig för att forma.
- Blanda socker och frystorkade bär i en minihackare till ett fint pulver. Häll upp i en liten djup skål.
- Forma blandningen till lagom stora bollar. Rulla bollarna i sockret. Förvara dem i en lufttät burk fram till servering.
Foto: Stine Christiansen