Annons
Annons

Kakans kulturtips; FUN HOME!


 

FUN HOME, eller Husfrid som den heter på svenska av Alison Bechdel finns nu som musikal på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I torsdags såg jag genrepet och njöt. Jag njöt av att gå ensam på en föreställning mitt på dagen, njöt av att känna den fantastiska scenografen som så givmilt alltid försöker bjuda in oss på genrep och till slut lyckades. Men mest njöt jag av att en av mina favoritböcker någonsin blivit musikal, och sätts upp i Sverige och att den var tillgänglig för mig att uppleva!

Alison är 19 år och går första året på college när hon kommer fram till att hon är lesbisk.

Hon skriver ett brev hem till sina föräldrar – de ska få veta.

Det tar tid innan hon får ett svar. Hennes pappa skriver att han har haft så mycket att göra, bla, bla, bla. Och till sist – värst vad Alison är ”dramatisk”.

Så typiskt. Hennes pappa som alltid vet bäst om allt. Även om känslor han inte kan ha en aning om.

Inte? Alisons pappas kärleksliv är världens bäst bevarade familjehemlighet.

Annons

Ok tro nu inte att ni inte kan se den här musikalen för att ni inte är lesbiska, tro mig, jag har sett massor med heterosexuella musikaler och det gick bara fint. Du kommer bli serverad hela känslospektrat på två timmar utan paus. Jag grät, sen hulkade jag, jag skrattade ofta. Föreställningen grep tag i mitt yngre hjärta och sa ”titta, här är en musikal till DIG”, och att blir serverad en sådan musikal är ovanligt. Skådespeleriet är inget undantag i denna show, Alison spelas av tre flickor och kvinnor, skulle gissa i åldern 10, 19 och 42. Alla är så bra, så starka i sina porträtt och jag kan inte sluta tänka på deras performance när jag kommer hem.

Vad jag fastnade så för när jag läste boken för flera år sedan var relationen mellan Alison och hennes pappa, så nära men ändå full av hemligheter, som en ju har familjer emellan. <3

  

Tips! Läs boken, läs också Bechdels bok om hennes mamma, Are You My Mother!

(0)
(0)
1 kommentar | Translate
 

Annons
Annons


Laddar