Annons
Annons

Fukt eller fett?


 

Klara 

Bästa Kakan, kan du vägleda mig lite?

Hur ska man veta om huden behöver fukt eller fett? Känslan när huden stramar är ju ungefär densamma oavsett tänker jag?

Min hud kan strama rätt rejält om jag inte återfuktar ordentligt, men blir snabbt glansig om jag använder krämer för torr hy (även under längre period).

Annons

Därför använder jag återfuktande toner + BHA + fuktserum + lätt ansiktsgel, och tar ibland en nattmask. Kan dock fortfarande känna mig lite torr och bli glansig on vartannat. Ska jag ändra på denna rutin?

Vill passa på att tacka för Under Huden som är min favoritpodd. Du är bäst!!!

Kära Klara.

Jag är ju inte hudterapeut MEN… alltså gel har aldrig varit nån favorit för mig. Om du har oljig hy kan en gelbaserad kräm säkert vara något för dig, men för oss torrisar, och även med blandhy tror jag det mest ställer till med problem. Jag tror såhär, du måste återfukta och återfetta ordentligt för att det ska bli någon ordning i det här ansiktet. Balansera rätt med andra ord. Brukar tjata om detta, men när huden inte får tillräckligt med fukt och fett sköter den kompensationen själv och producerar eget, då blir en lätt flottig och/eller välsignad med finnar och andra orenheter.

Ansiktsolja, aka oljeserum är något jag oftast rekommenderar till mina läsare, både för torrisar och flottisar, passar de flesta eftersom torrisar suger upp sluuuurp, och flottisar behöver olja för att fett+fett balanserar. Jag skulle säga, byt ut fuktserumet iaf på kvällen mot ett oljeserum så ska vi se om det händer grejer. Tips Neal’s Yards Orange Flower Oil, otrolig ansiktsolja för endast 300 kr om du letar rätt.

Jättebra att du jobbar med bha, en daglig exfoliering är en grundförutsättning för välmående hud. Kanske behöver du något med kraftfullt för att verkligen sätta igång huden och skala bort det där översta laget med döda hudceller, en gång i veckan eller nåt! Här har jag skrivit om lite goa skrubbar jag avgudar tex. Ibland hjälper det med en extra hård toner med lite krut i, tex Pixi Glow Tonic eller Lotion p50 som jag ofta rekommenderar. Testa dig fram, köp inte allt såklart, men nåt av de här borde funka.

Förstod inte riktigt om du brukar hoppa nattkräm och bara ta nattmask ibland, men det är tyvärr förbjudet. Huden måste få all den där fukten och fettet på natten, du sover men den jobbar fortfarande. Fet nattkräm eller nattmask låter som nåt för dig. Rekommenderar även här en nattkräm från Neal’s Yard, även denna från serien med apelsinblomma, Nourishing Orange Flower Night Cream (339 kr). Full med jojobaolja, fettsyror och antioxidanter som är perfekta för en fettfattig hy. Gud det känns verkligen SÅ spännande vad som ska hända med dig. Du kan väl höra av dig och berätta sen hur det har gått? Kär i andras hudar tydligen.

Kram och lycka till <3

(0)
(0)
5 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar