Annons
Annons

Feta grupper och formationer!


 

Hej lovers!

Idag har jag valt att fokusera på grupper, formationer och personer som driver en aktiv fettkamp på olika sätt.

Först ut är Malmö Fat Front (så bra namn) som i en miniintervju beskriver sin verksamhet här nedan. TACK <3

Annons

Hella Malmö Fat Front, hur bestämde ni att ni behövde bli en grupp?

Vi hade sen ungefär ett år tillbaka haft en löst sammansatt grupp för tjocka där vi sågs regelbundet för att dela de upplevelser som vi har som tjocka i samhället. Efter några månader var vi några stycken som kände att vi ville ha en mer utåtriktad aktivistgrupp och ta den fettaktivistiska kampen ut på gatorna och bortanför internet eftersom det är något som helt saknats i Sverige. Det var då Malmö Fat Front startades. Vårt syfte är att mer konkret bemöta människors och samhällets fetthat samtidigt som vi vill lyfta och peppa andra tjocka.

Vad har ni för riktlinjer?

Eftersom vi är nystartade så är riktlinjer för Malmö Fat Front inte satta än utan diskuteras just nu. Dock är vi alla feminister och socialister och ser att kapitalismen tillsammans med patriarkatet är grundpelarna till fettfobin som råder i samhället.

Vem får va med?

Vi är en fettseparatistisk grupp för transpersoner och/eller kvinnor.

Vad har ni fått för reaktioner?

Vi har mest fått positiva reaktioner både från media och privatpersoner. Hittills har vi arrangerat en picknick i Folkets Park i Malmö på International No Diet Day 6:e maj, en dag till för att bland annat uppmärksamma att bantning ytterst sällan fungerar långsiktigt, upplysa om att en inte kan se hur en kropp mår eller hur hälsosam den är baserat på kroppstyp, diskutera snäva skönhetsideal och hur de påverkar oss alla och hylla variationen av kroppar. Vi har även arrangerat en uppskattad filmvisning om fettaktivism på 70-talet i USA med efterföljande panelsamtal på Feministisk festival i Malmö. Sedan finns det såklart grupper och personer som öppet provoceras av att vi syns och kräver respekt och lika rättigheter oavsett kroppsform, men de är i minoritet.

Självklart var jag tvungen att intervjua Christina som driver FettMagazine och har instagramkontot valflickan! Hon har skrivit ihop en vacker text:

Min kropp är mjuk och tjock, den har tagit mig till många hörn av världen, skänkt mig njutning, matats med ljuvlig mat, fyllts med tatueringar, klätts med fina kläder och legat och flutit som en liten kork i forsar, träsk, hav och sjöar. Varför skulle jag inte tycka om den? Jag tror att fokus generellt behöver flyttas från att passa in och uppfylla normer och krav till att faktiskt kämpa för det vi tror på, göra det vi vill och njuta av livet. För livet är precis nu och jag tänker inte slösa en minut till av det på att hata och försöka bli av med min kropp.
År 2014 startade jag, Ann-Charlotte Måned och Thina Grotmark FeTT. Vi har under flera år skrivit inlägg på sidan www.fettmagazine.com kring fat acceptance och mode men sedan början av 2017 så jobbar vi på andra projekt som t ex föreläsningar. Thina och Ann-Charlotte har båda varit stora förebilder för mig och deras tidigare bloggar inspirerade mig att engagera mig i kroppsacceptans. Vi möttes på olika forum på Facebook och det var ett starkt ”Hallelujah-moment” när jag insåg att jag inte var ensam i min upplevelse som tjock. Vi hade alla mött fördomar av både random främling till släkt och vänner och vi hade alla kämpat med hatet mot den egna kroppen och tagit oss ur det. 
Vid sidan av kroppskampen så har vi har mode som stort gemensamt intresse och jag tror att fashion eller fatshion är en gemensam nämnare för många tjocka eftersom det är en begränsande faktor. Många klädkedjor gör inte kläder över stl 44 och kläder och stil är en viktigt identitetsgrej oavsett storlek. Det är begränsande att bara få dra på sig en assymetrisk tunika med glittriga nitar när man vill klä sig sådär snyggt minimalistiskt, trendigt eller bara hitta en klänning till den där festen.
Vi har under åren skrivit om många områden som berör tjocka och vi har alla drivits av att försöka nå de där tonårsjagen som hatade sin kropp och kanske få några där ute att veta att de inte är ensamma och att det inte är dom det är fel på. Sen har vi givetvis drivits av att ta plats, synas och vara en nagel i ögat på alla fettfober som tror att smalhet är lika med lycka.  Idag har vi ett starkt systerskap där vi backar varandra och jag tycker det viktigaste i vår aktivism är att det är öppet för alla. Fetthat ärvs mellan generationer och utan att tänka på det skrattar vi åt tjockisskämt, antar att den tjocka kollegan är lat eller att den tjocka patienten har diabetes och högt blodtryck. Det är inte konstigt att kända profiler uttalar sig fettfobiskt eller kämpar för sin rätt att vikthetsa. Men vi har alla varit där på något sätt och de är alla välkomna till en varm famn där vi inte tänker på att gå ner i vikt eller att hata våra kroppar. Där vi carpar livet istället och har mottot att ALLA kroppar är BRA kroppar.
FeTT har fått en del reaktioner och även min egen Instagram där jag lägger upp en hel del outfitbilder, texter om kroppsacceptans och aktuella ämnen. Många som är ”oroliga” för vår hälsa och någon som tyckte jag var en dålig förebild för de barn som hon uppenbarligen trodde att jag hade. FeTT och min policy med sådana kommentarer har alltid varit att ta bort dem och blockera användaren. Vi är inte här för att slåss med troll eller utbilda idioter utan för att hjälpa, peppa och stötta de som vill och de som faktiskt vet att jag inte har några barn utan bara en naiv fluffig hund som skiter i om jag är tjock. Sen är min hälsa en icke-fråga för precis alla utom mig.
Jag tycker den viktigste frågan när det kommer till fettaktivism är att våga säga ifrån! Det är i de små forumen och i vår närhet vi kan göra de största förändringarna. Jag är en stor förespråkare för vardagsaktivsm som t ex att säga ifrån när vikt och bantning diskuteras i fikarummet. Att skapa en viktfri zon och markera att det inte är okej att prata illa om sin egen eller andras kroppar runt dig. Det är så små markeringar som behövs för att få andra att reflektera och tänka till. Min sambos tonårsdöttrar får aldrig prata illa om sina kroppar när dom är hos oss och jag är jättetydlig med att alla kroppar är bra precis så som dom är. Jag vill hellre ha en diskussion kring varför man pratar negativt om sin kropp än att haka på och bekräfta. Det är extremt viktigt att prata med sina barn om kroppen och att inte lägga någon värdering i tjock eller smal. Undvika att klaga på sin kropp framför sina barn (eller andras) och förbereda sig kring vad man vill säga när barn har frågor eller om de kommenterar någon kropp. Utöver detta så tycker jag vi alla ska kommentera och maila och påverka klädkedjor att göra kläder i fler storlekar, bomba företag med fettfobisk reklam med kritik, uppmärksamma det som spär på kroppshatet och hatet mot den tjocka kroppen.

Processed with VSCO with a6 preset

Jag har ju lite av en besatthet eller om man vill kalla det passion när det gäller kläder. Jag kan tipsa om att söka kläder utanför Sverige t ex Asos har en stooor klädlinje för plus size (Curve) och de har gratis frakt och retur till Sverige. Sen är ju Monki lite av en doldis-plus-kedja med många plagg som passar upp till stl 58-60 men jag önskar och hoppas att de kan utöka sitt storlekssortiment så fler kan ha alla deras snygga plagg!
<3

 

(0)
(0)
(0)
2 kommentarer | Translate
 

Annons


 
 


Annons

Laddar