Annons
Annons

Det här med d-vitamin!


 

Sofia 

Hej kakan!!

Hamnade i en diskussion kring huruvida kroppen tar upp D-vitamin. Min vän påstod att det gamla vanliga ”15 minuter om dagen gäller”, men jag har för mig du sagt i någon podd att även ögonvitan tar upp d-vitamin samt hårbotten? Vad är det som gäller? När jag läser på nätet står de att endast huden kan ta upp d-vitamin? Blir galen för jag tycker man ska ha spf så fort man är i solen och känner att det borde gå att få i sig d-vitamin på något annat sätt än just genom huden?? (Förutom i mat) kram!!!

hej Sofia, vilken bra fråga.

Alltså, hela kroppen tar ju upp d-vitamin genom huden, inte bara ansiktet, utan som du sa hårbotten, kroppen, ögonvitorna och handflatorna. Men 15 min om dagen utan solskydd under sommarhalvåret räcker för att fylla på dina d-vitamindepåer, dessutom lagras det i kroppen och sen har du det där under vinterhalvåret. Men var så smart. De där 15 minuterna i solen som behövs, fokusera inte på ansiktet, det kan du gladerligen smörja in och skydda med hatt och skugga och allt du har. Dessutom kan du fylla på med d-vitamin genom mat. Feta fiskar är bra, mjölk, kött och ägg, dessutom margarin. Äter du detta regelbundet under vinterhalvåret ska det inte vara nån fara för din älskade vitamin D. Vill du fylla på finns ju kosttillskott också.

Ofta tror jag alla dessa d-vitamin hetsarna bara vill ha en ursäkt för att sola mer. Gör det med försiktighet <3

”hej jag avgudar dig”

Annons
(0)
(0)
11 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar