Sibbjäns på Gotland är en oas för biologisk mångfald
- AvCecilia von Mentzer
Ibland får platsen bestämma. Och projekt växa organiskt. Sudret på södra Gotland är en väldigt speciell, nästan exotisk del av Sverige, där samspelet mellan ljuset, växterna och träden skapar en rent förtrollande känsla. Synen av knotiga tallar mot solnedgången lämnar ingen oberörd.
Till den här bygden kom Sanna Rönn och hennes familj på 90-talet när de köpte hus i trakten. Ett sommarhus som under senare år plötsligt såg sig förvandlas till ett bed & breakfast under Sannas fasta hand. ”Familjen tröttnade lite på att det var mer verksamhet än hem.”När 1800-talsgården Sibbjäns i närheten av Vamlingbo kom ut till försäljning kändes det som en bra tajming. Sanna, och kanske framför allt hennes man Pontus, hade börjat drömma om en tillvaro off grid. Eftersom båda dras till mat, restaurang och hospitality väcktes tankarna på ett eget ställe i denna vidunderligt vackra del av Sverige.
– Vi satt och bölade till dokumentären The biggest little farm, den gav oss inspiration till att det går att förändra sitt liv.
– Sedan kopplade vi in våra vänner Kina Zeidler och Jonas Nordlander och projektet svällde. Något väcktes inom oss under pandemin: att skapa en plats för biologisk mångfald, självförsörjande, med odlingar och djur, säger Sanna.
Boningshuset var förfallet och ladan hade stampat jordgolv. Utmaningarna var många, tidigt i projektet kopplade man in både arkitekt och landskapsarkitekt.
– Vattensituationen på Gotland är ett gigantiskt problem. Det var en tuff nöt att knäcka. Nu samlar vi regnvatten i dammar och kan droppbevattna rabatter, vattna djur och spola med det. Och duscharna är vattensnåla, säger Sanna.
– Platsen är otrolig, det skulle kunna vara Toscana. Vi ville skapa rörelse mellan de olika rummen, både ute och inne. Bakom utemiljöerna står landskapsarkitekten Peter Korn och trädgårdsmästaren Karin Winarve, berättar arkitekten Maja Berg.
För om- och nybyggnad på Sibbjäns har höga antikvariska krav gällt. Man har lagt krut på olika fiffiga lösningar, enbart anlitat lokala hantverkare som är bekanta med krav och material och återbrukat i den mån det har gått. Som golven, dörrarna och det mest av teglet.
Den gamla ladan inhyser numera restaurang, kök och vinkällare. I boningshuset finns hotellet med sina tio dubbelrum. Helt nybyggt är logementet som rymmer tretton dubbelrum med lite enklare standard där gästerna delar badrum men har egna uteplatser.
Det är Sanna och Maja som tillsammans har inrett hela Sibbjäns.
– Det har varit lite som att leka affär, hur kul som helst, säger Sanna. Vi ville handla så lite som möjligt nytt, så det blev en skattjakt efter vintagemöbler.
– Vi ville bort från fårskinn, det kala och industriella. Jag undersökte hur äldre gotländska gårdar såg ut. Det var mycket färg och allmoge. Så det hade vi som utgångspunkt. Sibbjäns ska kännas genuint, varmt och unikt, säger Maja Berg.
– Det enda vi köpte nytt är sängar och mattor från Vandra rugs, säger Sanna.
Poolen är en naturpool. Höstens och vinterns projekt är att bygga en bastu i naturspån intill den och att inreda en yogastudio i den gamla tröskvandringen.
Sommaren var en pilotsäsong för Sibbjäns, som trots det flög från dag ett med fullsatt i restaurangen och fullbokat på hotellet.
– Men vi vill inte bara vara en sommarkrog. Vi kommer att ha öppet nio månader om året och med anställd trädgårdsmästare kommer allt det gröna från egna odlingar. Farm to table, säger Sanna.
Foto: Mike Karlsson Lundgren

