Smaker i säsong – här finns allt för sommarens matlagning
På City Gross handlar du inte bara i en livsmedelsbutik – det är en matmarknad där färskvaror, svenskt ursprung och kunnig personal står i centrum. Här styckas det svenska köttet på plats varje dag, direkt i butiken – vilket ger känslan av en klassisk köttbutik. Bakom disken finns erfarna köttmästare som brinner för sitt hantverk och gärna hjälper dig att välja rätt detalj och ger tips på hur du bäst tillagar den.
Köttbitarna vi grillar i sommar
I sommar är det särskilt tre köttbitar vi ska hålla ögonen på – alla med en unik karaktär som är perfekta att lägga på grillen. Picanha, även kallad rostbiffslock, är en brasiliansk favorit med tydlig fettrand som ger saftighet och mycket smak. Pluma kommer från den spanska grisen Iberico och är en mör och marmorerad bit som smälter i munnen. Flankstek är en lång, platt bit från nötdjurets mage – perfekt att grilla snabbt och skära i tunna skivor mot fibrerna för bästa resultat.
Svante Wedin som är en av City Gross köttmästare uppmuntrar till att våga testa nytt vid grillen i sommar.
– Picanha är en ny och trendig köttdetalj, den är
vanlig i Brasilien. Vi har kallat detta rostlock med
kappa historiskt. Förut har detta varit söndagssteken för
oss svenskar men nu i sommar lägger vi den i stället på grillen.
Grönsakerna i säsong
Grillade grönsaker är ett
måste på sommarens middagsbord – och några favoriter sticker ut lite extra:
Spetskål: är en riktig
grillklassiker med sin krispiga och lätt nötiga smak. Den är både enkel att
tillaga och full av sommarkänsla.
Hjärtsallad: som fått sitt namn från sin form, är både god och mångsidig – du kan grilla
den, blanda ner den i en sallad eller använda bladen som små serveringsskålar
för sommarens fräscha röror.
Zucchini: är
en annan favorit – lika god rå i sallader som grillad med lite olja på direkt
värme, där den får fin stekyta och härlig smak.
Grönsaksmästare som guidar
I samtliga City Gross-butiker finns i dag även en grönsaksmästare, som guidar bland säsongens frukt och grönt. Att välja råvaror i säsong är både smakrikt och hållbart – skörden sker i rätt tid, och kortare transportsträckor gör skillnad för både miljön och smaken. City Gross vill inspirera och guida kring sina råvaror, särskilt de som är i säsong just nu. Nyskördat smakar alltid bäst, och självklart kommer grönsakerna från svenska bönder.
Josefin Oscarsson är en av City Gross passionerade
grönsaksmästare, till henne kan man komma för att få tips kring vad som är i
säsong och vad som passar att grilla. Hon tipsar om hjärtsalladen, som hon berättar
inte är lika vanlig i våra svenska hem som spetskål och zucchini, men det är
supergott att grilla.
– Den har
en nötig smak och den kompakta formen gör den både krispig och lätt att hantera
på grillen. Pensla med olja, riv över ost och häll lite smör på – det blir
otroligt gott.
mycket mer än bara mat
Hos City Gross finns så mycket mer än bara råvarorna till grillkvällen. Här hittar du allt från servering och dukning till smarta grillredskap och inspirerande detaljer som lyfter alla sommarens måltider.
Servera på träskärbräda
Servera sommarens snittar eller chark och ostar på en stilren träskärbräda – ger en härligt rustik känsla.
Trendiga cocktailglas
Kupade glas i härliga färger, perfekt till sommarens cocktails i det gröna.
Duka med sommarens former
En dekorativ assiett formad som en snäcka lyfter sommarens förrätter.
City Gross
City Gross är en matmarknad där kunskap möter färska råvaror – med fokus på svenskt kött, grönt i säsong och personlig service. Här kan alla lära sig mer och upptäcka nya råvaror och smaker. Allt du behöver göra är att fråga!