Kakan Hermansson

Kakan Hermansson är feminist, konstnär, programledare, dj, skribent och snart författare. Dessutom hudvårdsnörd och beautybloggare. Intresserad av stil, tex hur juicy kvinnor ska få plats i mode, Västsaharas frigörelse och samlar på lesbiskt porslin. Allt detta går att sammanfatta i en blogg som är exakt här och nu!
Annons
Annonssamarbete med always

Reflektioner till en ung Kakan

Syntolkning; Kakan Hermansson som ung med lillasyster Kikki

En sak ska jag säga er, det jag hade behövt höra, eller KÄNNA när jag var ung var, ”det kommer bli bättre”. Det var så svårt att förstå att livet kunde kännas annorlunda någon gång, i en helt oviss framtid. Hela min ungdom kantades av mer eller mindre dålig självkänsla, eller kanske var det självförtroende? Nej jag tror det var båda sorgligt nog. I en värld där flickor skulle vara följsamma, tysta, söta och behaga pojkar hade jag inga rätt. Alltså inte ett enda rätt under hela min ungdom.

I höst har jag börjat ett stort samarbete med Always som jag är så stolt över. Vi har fullt fokus på unga tjejer och problemet med det trötta faktum att deras självförtroende sjunker under puberteten. Always har gjort ett gediget arbete med att kartlägga hur unga tjejer mår och det är något som intresserar mig till 1000%. Kvinnor och psykisk hälsa är ju ändå min största besatthet. Det var längesen jag var i puberteten men ändå känns det så nära, och kul var det inte. Jag minns hur kroppen förändrades, hur jag fick bröst och mens, och hår under armarna, och nästan allt var skamfyllt. Brösten var för små, mensen kom alldeles för sent, och var oregelbunden. Hade jag för mycket mens? Hade jag normalt mycket ont? Såg mitt underliv ut som alla andras? Alltså jag hade så många frågor på detta som bara flöt runt i atmosfären som jag inte riktigt fick svar på.

Hur svårt hade det varit att ha en sexualundervisning som inkluderade allt, inte bara heterosexuellt penetrationssex och hur en ”normal” menscykel såg ut. Många jag pratat med om detta delades dessutom upp i tjejer och killar inför det momentet, så den vanligtvis bristfälliga undervisningen om mens nådde inte ens killarna. Gud, jag blir vansinnig när jag tänker på det. På hur det babblades igenom 10 minuter om vår mens, som de flesta av oss ändå skulle ha många år. Det pratades inte om att en del kommer ha så ont att vi svimmar eller att pms’en kommer göra oss deprimerade, rasande och totalt uppgivna.

När vi inte pratar om saker blir dom skamfyllda, vi bygger upp en hemlighet och det som är hemligt blir fult. Mens anses ju inte vara spännande direkt, utan vi tjejer lär oss snarare att det är ett nödvändigt ont. Jag växte upp med normen att det var äckligt att blöda i mitt underliv, men egentligen var det ett friskhetstecken som jag längtade efter. Jag längtade så efter min mens i smyg, för jag ville ju ha ett fungerande system. När den sedan kom den 25 december när jag var 13 år var det läskigt men spännande, och så dröjde det ett helt år till nästa gång den kom igen. Typiskt.

*googeling när får jag mens egentligen

Mens är bara en av anledningarna till varför tjejers självförtroende sjunker under puberteten, eller vänta, inte mensen i sig. Utan hur det pratas om mens, som en del av hur allt med tjejers kroppar hanteras. I vår webserie med Always har vi, fyra influencers aka fyra kvinnor träffat olika tjejer som snackat om puberteten, mens, sex, rädslor och självförtroende. Jag har träffat två tjejer som går i 7an, herre gud vad det var spännande. Jag hade liksom ett icke stillande flöde av frågor till tjejerna (Elvira & Tindra) om HUR det är att va 13 och gå i 7an. Träffade också Ida Östensson, ja vad ska jag säga om henne, hon är en så stor förebild för mig och många andra. Outtröttlig aktivist som bla står bakom Make Equal och bråkat och kämpat sig till samtyckeslagen. Hon är verkligen en levande legend och jag är så imponerad av allt hon gör. Vi sågs i min ateljé och sen tvingade jag henne att få en liten kruka av mig för jag är så tacksam över allt hon gjort.

Kikki, mamma och jag (för kool punkare med Doc Martens), kanske 1994. Tänk att dom två nu är mina nära vänner och kvinnor i mitt liv.

Äh, puberteten. Jag önskar att jag skulle kunnat ta en chillpill och suttit ner i båten och inte odlat mitt självhat. Det var alltså inte det enda jag gjorde som tonåring, odlade mitt självhat. Jag spelade handboll, umgicks med underbara tjejkompisar, skrattade så jag kissade på mig, ofta. Mina två bästa kompisar Emma och Lycke är fortfarande mina närmsta vänner. Att umgås med vänner är ryggraden i mitt liv, i alla perioder någonsin oavsett ålder. Att vårda sina vänskapsrelationer är något som ger direkt avkastning (va? hemskt uttryck men ni fattar) och långvarig sådan. Det är liksom den bästa investeringen du kan göra. Du kan älta och prata och vrida och vända på exakt alla känslor nånsin i världen. Erkänna dina fula sidor, ta emot dina vänners vidriga sidor och bara lära om livet. Kroppen, varför är den så jobbig för oss? Tuttar, hår, mens och hormoner. Det är där, det kommer vara där en lång tid i våra liv, vi måste liksom lära oss att deala med det. Herre gud va mycket vi ska gå igenom. Blöda igenom, vidrig mensvärk, ont överallt, svullna bröst och en pms från helvetet. Inget blir sämre av att prata om det, det kan jag lova.

Puberteten är inte kul för tjejer, inte för de flesta i alla fall. Jag säger inte att ett riktigt bra menskydd är svaret på unga tjejers självförtroende. Men det är en förutsättning. Det är inte ett för högt krav. Du ska inte ens behöva tänka på din mens när du har den. Och en binda kan hjälpa dig med att känna dig trygg, let’s go!

Dela på:
Annons
Laddar
https://kakan.elle.se/blandhy-pa-hosten/